Німецькі зерносховища, елеватори, сушарки для зерна RIELA
info@riela.com.ua
  • UK
  • |

Про що мовчать при продажі елеваторного обладнання

Про що мовчать при продажі елеваторного обладнання img
(31.05.2021)

Будівництво елеватора — складний процес, який вимагає високої кваліфікації на всіх етапах реалізації. Для аграрія важливим є правильний вибір постачальників обладнання, тобто партнерів, що допоможуть  створити ефективний об’єкт, який дозволить якісно зберегти урожай та приноситиме прибуток.Тому ми, фірма «РІЛЯ Україна», яка представляє німецьку торгову марку RIELA, на ринку України вже 20 років, хочемо, запропонувати порозважати  над темою «Про що мовчать при продажі елеваторного обладнання», маючи вже достатньо великий власний досвід. Ми надаємо нашим потенційним клієнтам весь спектр послуг та інформації для можливості будівництва необхідного зерноскладського господарства. При цьому, звичайно,  ми зустрічаємося з пропозиціями інших підприємств, які пропонують свою продукцію. І от на що ми звернули увагу:

  • Помилкове проектне рішення щодо елеваторного комплексу, тобто не правильно підібрана сама концепція елеватора,  яка абсолютно не відповідатиме потребам замовника може бути наслідком як неуважності постачальника обладнання, так і браком досвіду чи фаховості. Або взагалі може бути зроблено свідомо, щоб здешевити вартість комплексу.

shema-elevatora

 

  • Основою та початком у підборі елеваторного обладнання є розробка технологічної схеми роботи елеваторного комплексу, яка розробляються під потреби, потужності, різні культури, подальшу реалізацію зерна кожного покупця.

Деякі представники фірм з продажу елеваторного обладнання подають господарникам лише розміщення елеваторного обладнання на території. Подальшою розробкою технології повинні займатися інші сторонні проектні організації, які не завжди знають усі технічні характеристики запропонованого обладнання.

  • невірна оцінка бюджету комплексу та графіків будівництва на перших етапах ведення перемовин з замовником може призвести до недофінансування в майбутньому, або взагалі зупинити роботи, що вже розпочались.
  • також на момент надання комерційної пропозиції потенційному клієнту не озвучують етапи реалізації будівництва елеватора та необхідність виділення додаткових коштів на:
  • виконання інженерно-вишукуваних робіт,
  • отримання всіх дозволів та декларацій,
  • виконання проектних робіт, виконання будівельних робіт,
  • виконання монтажних робіт,
  • пусконалагоджувальні роботи.
  • часто при продажу обладнання пропонують мінімальну кількість обладнання, щоб здешевити пропозицію.

Важливо відразу запланувати максимальну універсальність роботи елеватора, щоб можна було одночасно робити декілька операцій, що не пересікаються між собою. Так можна досягнути максимальної ефективності і доходу (економії). Також важливо від самого початку запланувати можливе розширення та розбудову, щоб передбачити встановлення додаткового обладнання на подальших етапах будівництва., врахувати це в проекті, передбачити потужності енергозабезпечення на весь комплекс, та транспортне обладнання більшої продуктивності.

  • Питання реальної продуктивності всього обладнання часто є завищеними і в процесі експлуатації Замовник так і не знає до кінця реальних показників.
  • Часто виробники елеваторного обладнання спекулюють на об’ємах зберігання силосів, У нас запитують: а по скільки у вас силос 5 тис, 3 тис, 10 тис. тон ? І тут виявляється, що різні виробники по різному вираховують тоннаж силосів, які продають. Застосовують різні питомі ваги зерна – 0,75; 0,78; 0,8, а також враховують коефіцієнт ущільнення 6%, чим збільшують цифрову величину зберігання силоса. І надають в пропозиції менший силос, відповідно, з меншою вагою і вартістю. Тому краще вибір робити враховуючи об’єм силоса, його геометричні розміри циліндричної частини, а не по місткості в тонах.

Якщо ми заговорили про силоси, то варто звернути увагу на ще кілька аспектів:

  • В якій системі нормативів запроектовано силос? ANSI – американській чи Єврокод – європейській. Європейські норми є більш жорсткі, передбачають більші навантаження і є обов’язковими в Європі. А ми йдемо в Європу і вступили в асоціацію з Європейським союзом, тому для нас ці норми також будуть обов’язковими. Хочу зауважити, що силос, спроектований в системі ANSI, при тому ж самому ґатунку сталі, буде легший і на 10-15%  менш метало наповнений, ніж при розрахунку по Єврокоду. Відповідно, тонно-ціна буде менша. На це часто спокушаються покупці. Часто можна зустріти європейських виробників, що пропонують на український ринок силоси з розрахунком в ANSI, а в країнах Європи вони подають з розрахунку Єврокоду. При цьому потенційному покупцю це не говорять, в кращому випадку зазначають цю абревіатуру.
  • Як виконані дахи? Найбільше навантаження і пошкодження отримують дахи від впливу ультрафіолету, який поступово з’їдає цинкове покриття, атмосферних опадів, які можуть бути агресивними, особливо в промислових районах, на узбережжях морів,  продуктів життєдіяльності птахів. Тому варто звертати увагу на опис покриття даху. Який шар оцинкованого покриття, чи є додатковий захист, як наприклад у нас. Наша фірма застосовує інноваційне покриття оцинкованого листа – «солано». Це полімер, нанесений на оцинкований лист, який зберігає дахове покриття, як від механічних пошкоджень при будівництві, так і від атмосферних навантажень, а також зменшує нагрівання. Термін служби такого листа практично необмежений. А ще таким матеріалом можна частково, або повністю покрити  стінки силоса. Таке виконання застосовується у гноєсховищах або на хімічних підприємствах.

SONY DSC

 

  • Якщо ми говоримо про дах і його нагрівання на сонці, то треба зазначити, що не можна повністю уникнути утворення конденсату на внутрішній поверхні даху і його конструктивних елементах. Ця вода може падати на поверхню зерна і приводити до його проростання, утворення поверхневої шкірки «коржа» і псування. Такий шар може пізніше також блокувати вивантаження зерна з силоса. Щоб такого не сталось, у нас передбачена спеціально розроблена конструкція даху, яка дозволяє виводити воду назовні силоса і забезпечує безперервну циркуляцію повітря в піддаховому просторі. Щоб повністю уникнути явища конденсації треба встановлювати дахові вентилятори.
konus-sylosa

dahovyj-ventylyatorsnigorizy

 

 

Також не говорять про велике нагромадження снігу на даху в зимовий період і потім його небезпечне сходження, особливо при вентилюванні. Такі брили падають і можуть, як поранити людей так і пошкодити обладнання (накриття споруд, приямків, вентиляторів, їх труб і т.п.) У нас на такий випадок є снігозатримувальна, розсікаюча система, яка дає можливість повільного сходження снігу малими його порціями.

  • Яка міцність силоса? Особливо проявляється в нестандартних ситуаціях. Найпоширенішими є випадки, коли силос вивантажують боковими засувами, поки ще не вивантажено основне зерно через центральну, яка в той момент перекрита так званим «коржем». Таке робити категорично заборонено, бо може призвести до руйнування силоса, падіння, пошкодження людей, техніки. Такого відео ви можете побачити в Інтернеті багато. Наші силоси відрізняються від інших виробників тим, що їх виконано зі сталі S 550 з цинковим покриттям 600 мг/м3. Такі параметри продовжують термін служби і впевнену експлуатацію в критичних моментах. Інші виробники в основному використовують сталь S 350 і цинк 350-450.

otsynkovuvannya-sylosa

 

  • Також варто звернути увагу, як заплановано вивантаження силоса. Часто пропонують вивантаження шнеком в сторону під підлогою силоса з подачею в транспортер. Таке рішення виглядає просте, але тягне за собою збільшення кількості битого зерна на 2-3%. Якщо силос заповнений зерном, а шнек вийшов з ладу (втулки, підшипники), доступ до нього для здійснення ремонту, практично неможливий! Про це ніхто не говорить на етапі продажу силосів з такими шнеками.
  • Якщо ми почали говорити про вивантаження силоса, то давайте згадаємо про його завантаження. Як правило, силоси стоять в ряд один біля одного. Під час першого завантаження треба забезпечити рівномірне наповнення невеликими однаковими порціями всіх силосів. Наприклад по 500 тон. Це робиться задля досягнення рівномірного просідання фундаментів на однакову величину і по всій площині. Просідання є нормальним процесом, його не треба боятися, але потрібно контролювати. При порушенні процесу завантаження може бути перекос силосів, втрата вертикальності (пізанська вежа), зміщення транспортних галерей, транспортерів, блокування засувок завантаження та  розвантаження, можливе розщільнення трубопроводів, підсилосні транспортери можуть защемлятися будівельними конструкціями і експлуатація такого зерносховища буде неможливою. Наша фірма пропонує використання монтажних матеріалів, опор, стійок, підкладок, балок для кріплення з можливістю подальшого регулювання, тому після настання таких випадків, наша сервісна служба  без особливих проблем зможе виправити ситуацію.
  • На етапі подачі комерційної пропозиції, для здешевлення загальної ціни, часто замовчується комплектація обладнання, відповідно не враховуються обслуговуючі площадки для силосів згідно технічних норм, драбини, датчики, необхідність використання монтажних матеріалів, без яких неможливо змонтувати елеватор. додаткові підставки під стопи силосів, анкера для кріплення силосу, додаткові елементи та підставки під транспортне обладнання, системи трубопроводів, розділячі зернових потоків і т.п.
  • Силоси пропонують без надсилосної галереї, що на перший погляд зменшує вартість комерційної пропозиції і є вигідним рішенням. Але при цьому зростає вартість проектних та будівельних робіт, оскільки потрібно запроектувати додаткові металеві конструкції (надсилосні галереї та їхні опори), а також виготовити та змонтувати їх. А під час експлуатації такого елеватора, надсилосні галереї та їхні опори піддаватимуться атмосферним впливам та корозії металу. Тому їх необхідно буде обслуговувати та фарбувати, що не так просто і дешево оскільки це все на висоті.
  • Часто можна побачити завантаження силосів високою норією, з якої в різні сторони йдуть самоплинні зернопроводи до силосів. На нашу думку таке рішення є ніби дешевим в інвестиціях, але при експлуатації приводить до збільшення битого зерна та швидкого витирання трубопроводів, а це в свою чергу - до частої їх заміни на великій висоті – 30-35м. Такі роботи можуть проводити спеціалізовані компанії, які мають навчених працівників з відповідними дозволами та з застосуванням дорогої спеціалізованої техніки (крани, навантажувачі, вишки). В результаті отримуєте великі витрати на експлуатацію.
  • Показовою є ситуація з транспортерами. Вони можуть бути виготовлені з моторедукторами на з’єднання через муфту і гнучку вставку та на пряме з’єднання. Як правило, другий варіант є дешевший в силу використання простішого рішення і клієнт може вибрати його. Проте йому можуть не повідомляти, що для запуску такого приводу треба передбачити в силовій шафі пристрій плавного пуску – софт-старт, бо без нього не буде надійної роботи і гарантії виробника. А такий пристрій досить вартісний - біля 2,5 тис.євро. І якщо він є прийнятним для двигуна 18-30 кВт, то встановлення на двигун 7,5 кВт значно збільшує вартість і самого транспортера і його подальшу роботу. При кількості транспортерів на елеваторі 20-30 штук можете порахувати в які гроші вам це може вилитися.

motoreduktor2 motoreduktor motoreduktor3

 

  • Тут ми ще поговоримо про зернопроводи. Варто зазначити, що вони бувають просто з чорної сталі, фарбовані, оцинковані та з спеціальними протистираючими вставками – так зване футерування. Футерування добре працює коли зерно йде повним потоком, а коли потік малий, проходить локальне витирання по лінії дотикання. Такі трубопроводи більш витривалі (2-3 рази), але і значно дорожчі за звичайні металеві.

zernoprovid1 zernoprovid2 zernoprovid3

 

Наша фірма може запропонувати вам трубопроводи з різноманітним покриттям – поліетилен, поліуретан, а для великих портових елеваторів – з керамічним покриттям чи сталлю Хардокс. Такі трубопроводи довговічні і на їх роботу може надаватися гарантія на 5 млн. тон. перевалки.

  • Шафи управління та їх наповнення. 1. Практикують продаж технологічного обладнання без електричного забезпечення та підключення. Проектування шафи керування, електрики, підключення технологічного обладнання повинна виконувати інша стороння організація, контроль за якою має здійснювати замовник. Тобто постачальник обладнання відповідає тільки за своє обладнання, а організація яка виконала електричну частину за своє. 2. Вказують наявність шафи управління, замовчуючи, що сюди не входить кабельна продукція, інсталяція, система освітлення. Часто сума за ці комплектуючі перевищує суму самої шафи. 3. Якщо все ж є автоматизація і все враховано, то є ще одна важлива інформація, яку приховують - це якість кабельно-провідникової продукції і шафи керування,  торгову марку, бренд.

servisant

 

  • Дивлячись на такий стан речей можна зрозуміти важливість і вартість систем силового забезпечення, автоматизації і управління елеватора. Фірма «РІЛЯ Україна» забезпечує проектування та виконання таких систем і пропонує їх відразу в базовій пропозиції, на відміну від багатьох інших виробників. Впровадження системи автоматизованого управління може економити значну кількість людей, які на сьогодні обходяться не менше 250 тис./рік- 10 чол. маємо 2,5 млн./рік. 10 років – 25 млн.
  • Після того як елеватор збудований та почав працювати, постає питання  технічної підтримки і якісного сервісного обслуговування. Деякі компанії не мають свого відділу сервісу і для вирішення технічних проблем залучають сторонні фірми, що в кінцевому результаті обходиться дорожче для Замовника.

servisant2

Наша компанія  надає весь комплекс послуг для клієнта, починаючи з попереднього визначення головних параметрів і розміщення на ділянці, проведення інженерно-вишукувальних робіт, виготовлення проекту закінчуючи поставкою обладнання, проведенням будівельно-монтажних робіт та запуском комплексу в експлуатацію. В цьому процесі важливо співставляти затрати на купівлю обладнання і затрати на будівництво. Вартість будівництва в останні роки значно виросла і продовжує рости. Тому вибір дешевшої пропозиції з обладнання не завжди гарантує добре виконання проекту і будівництва. Комплексні послуги пропонує багато фірм, а дійсно робить це добре  - одиниці. Часто клієнти купуються на дешеву ціну, а потім змушені дорого будувати, причому звинувачувати немає кого. Ми такі приклади маємо. Тому на етапі надання пропозиції ми даємо ціну не тільки обладнання згідно технологічної схеми, а й вартість проектування і приблизну вартість будівництва. І ще одне. Ми вже замітили таку закономірність. Коли клієнт купує все обладнання в нас «з одних рук», то це господарство працює впевнено, безперебійно, розбудовуючи рік за роком, збільшуючи свої потужності та  стабільно працюючи. Коли ж «ліплять» обладнання від різних виробників, економлять в дрібницях, то потім втрачають значно більше. Ви звернули увагу скільки різних матеріалів, технологій, частин обладнання, робіт, послуг не враховують, надаючи «дешеву» комерційну пропозицію, а саме ці «деталі» створюють кінцеву вартість елеватора. Компанія ТзОВ «РІЛЯ Україна» завжди рада буде допомогти нашим клієнтам в реалізації їхніх амбітних проектів будь-якої складності.

Наш Facebook
Приєднуйтесь до нас в мережі Facebook
Підписатися
Instagram